Ценни съвети за прекрасна ливада

Ценни съвети за прекрасна ливада

toolsВарианти тревни площи

За да получите мечтаната от Вас ливада, необходимо е да селектирате подходящата смеска за трева (смес от семена), например власатка или английски райграс. Има съответстваща смес от семена за всеки вид поляна. А те могат да бъдат спортни, декоративни, обществени или просто някои други ландшафтни райони.

Поливане на поляните

Поляните биха могли да са напоявани както ръчно – с воден пистолет и маркуч, така и автоматизирано – с пръскащи глави. Ако случайно се полива през деня, изпарява се малка част от водата, без да е използвана. Ето защо още по-често се използват по-интелигентни, ефективни и спестяващи вода с-ми. Значително популярни са прибиращите се пръскащи глави. Построяването на подобна система за поливане Ви осигурява покой дълги години напред, позволяващо комфортно да поливате моравата с използването на само един бутон или дори с компютър за напояване.

Торене на ливадите

С окосяването се премахват част от хранителните компоненти на тревните площи. Точно това може да е компенсирано с обогатяване. Препоръчително е да се извършва през пролетта и есента, в зависимост от степента на третиране на ливадата, както и от типа наторяващ продукт, използван от Вас. На пазара още повече се налагат гранулиране торове с дългосрочна функция – траеща няколко месеца.

Краища на тревни площи

За окрайчване на поляната, доста комфортен инструмент е ножица с акумулаторна батерия с дълги дръжки.

Подновяване на тревни площи

Когато пролетта идва и моравата се раззелени, на места би могло да се задържат кафяви участъци. Те се коригират благодарение на подрязване с ръчен уред (например права лопата). Подрязаното кътче би могло да се попълни с чим. Друг вариант е след премахване на сухите тревни площи, да се разрови почвата и да се посадят други семенца.

Метод на подрязване

Абсолютно всеки път като подрязвате, трябва да сменяте посоката на рязане. Иначе непременно ще бутате стъблото само в една, единствена страна, това води до значително по-лесно сплъстяване на тревата. В случай, че най-често подрязвате надясно, сменете с косене наляво. Понякога е желателно и на напречно, като сменяте посоките.

Може да погледнете тук


Comments are closed.