Ценни въпроси и отговори за избирането на масло за автомобила ни

Ценни въпроси и отговори за избирането на масло за автомобила ни

car parts

Всеки собственик на 1ви автомобил е стъпил пред темата какво точно масло да подбере. В точно този случай е възможно да разчита на няколко източници за съвет – приятели, интернет, автосервизи и така също пренебрегваните, а и в много случаи загубени наръчници за поддръжка на МПС-то. Ще Ви поднесем желаните указания, тъй като коректния подбор е доста съществен за хубавата дейност и дълъг безпроблемен живот на двигателя.

Какво реално е вискозитет на моторното масло? Разбира се това е индекс за плътността на маслото. Докато е студено е по-хубаво да карате с по-нисък лубрикант, гарантиращо по-лесен старт на двигателя, защото ще коства по-малка сила от автомобилния двигател заради по-лекото съпротивление при частите за задвижване. По-плътните масла са предназначени за високи температури и натоварвания. 

Какво показват буквите и числата при различните масла? Главното число издава хладния вискозитет на моторното масло, а второто число вискозитет при високи градуси. Обозначението W, която ги разделя се появява от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език). 

Коя е разликата м/у синтетични и минерални моторни масла? Минералните моторни масла са базови, получени при обработката на суров петрол. Те се използват основно на по-стари леки коли, на чиито мотори са силно износени. Синтетичните масла са модернизирани основни с прибавки (дисперсивни агенти, детергенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-издържлив на завишени температури, щадят по-благополучно двигателя на леката кола, притежават по-ниска летливост и по-трудно се окисляват. Има и полусинтетични моторни масла, които са компромисен избор измежду главните. 

Точно как да различим автентичното моторно масло от подправеното? За съжаление, автомобилният пазар е претъпкан от имитиращи изделия с тъмен произход, които биха могли да нанесат поражение на здравето и работните показатели на вашата кола. Мъчно е на начинаещ потребител да направи разлика, но има редица фактори, като те е нужно да подозрение и съмнения. Основният е крайната цена на маслото. Може и да е на промоция, тя не трябва да бъде прекалено ниска сравнена с останалите предложения на пазара. Същевременно инспектирайте и отзивите за търговския обект, който я продава. 

Каква точно марка масло да си изберем? Вземете моторно масло 1-во според строгите изисквание на производителя, а като бонус фактор можете да прибавите и съветите от различни автомобилни водачи, които имат изградени впечатления от използването. 

Още детайли: https://www.fullauto.bg/bfr/product-category/dvigatelni-masla/


Comments are closed.