Видове акумулатор за UPS

Видове акумулатор за UPS

Вашата UPS система е един от най-важните компоненти във вашата енергийна инфраструктура и те са наистина „сърцето“ на тази система.
Въпреки че това е най-важното за един UPS и той има нужда от това сърце, батериите често се пренебрегват.
Ще разгледаме по-подробно всеки тип батерия, която може да се използва в UPS система, както и предимствата и недостатъците за всеки тип.
Трябва да се отбележи обаче, че независимо от избраните от вас батерии, всички батерии намаляват способността си да съхраняват и доставят енергия с течение на времето.
Ако обаче следвате всички указания за съхранение, поддръжка и употреба , в крайна сметка ще трябва да подменяте батериите на UPS по график, за да получите най -доброто за вашата UPS система.

Има три основни типа UPS батерии.

  • Клапан регулирана оловна киселина (VRLA)
  • Наводнени клетъчни или VLA батерии
  • Литиево-йонни батерии.

Клапан регулирана оловна киселина (VRLA)

Видове акумулатор за UPS

Този тип батерия е най-често срещаният в UPS устройствата днес.
Терминът регулиран клапан е начина, по който газът се отделя от акумулатора. Ако налягането на газа стане твърде голямо в акумулатора, клапанът ще отвори въздух, когато газът достигне определено налягане.
Водата не може да се добавя към VRLA батерии, така че фактори, които увеличават изпарението, като околната температура и топлината от зареждащия ток, намаляват живота на батерията.
VRLA обикновено имат по-малко предварителни разходи от наводнените клетъчни батерии, но те също имат по-кратък живот, общо около 5 години. Този тип батерии също изискват по-малко поддръжка, отколкото една клетъчна батерия. Най-добрата среда за VRLA батерии е да се съхраняват при стайна температура в сухо, климатизирано помещение.

VLA батериите

Наводнените клетки или VLA батериите са много надеждни и обикновено имат 20-годишен живот.

Батерията е съставена от дебели плочи на основата на олово, наводнени с електролитна киселина. С този тип батерии е необходимо да спазвате повече мерки за безопасност, отколкото с VRLA, и те се нуждаят от собствено отделно помещение за батерии поради потенциални химически опасности, които представляват.

Те също така обикновено имат по-високи предварителни разходи в сравнение с други батерии. Поради капиталовите разходи и опасностите, които представляват, VLA батериите станаха по-малко популярни за използване през последните години.  VLA батериите имат допълнителни изисквания за поддръжка, които трябва да се спазват, като например да се пълнят само с дестилирана вода, да поддържат нивата на водата пълни правилно и често изискват изравняване.

За да сте наясно с цените, може да посеите сайта на DandBpro Тягови Акумулатори за Фотоволтаици – Акумулатори за UPS за да се запознаете с тези батерии по-добре.

Литиево-йонна

Литиево-йонните батерии са узрели значително в своя дизайн за редица приложения, като например, използвани в електрически превозни средства и, разбира се, UPS съхранение. Тези батерии имат предимството, че са едновременно малки по размер и малко тегло, а освен това имат вградено управление на батериите, а не само мониторинг.

Това управлява тока на заряда, напрежението и баланса на напрежението на клетката, а също така се настройва за проблеми с прекомерна температура, като изключва отделни батерии или струни, ако температурите се повишат над безопасни нива.

Управлението на батерията може да изпраща аларми на UPS и да уведомява монитора на шкафа на батерията. Литиево-йонните батерии също имат високи времена на зареждане и разреждане, както и високи времена на зареждане. Това ги прави привлекателни в нетрадиционни UPS приложения, като споделяне на мрежа и поддръжка на индустриален процес. Тези батерии имат и по-ниски оперативни разходи, тъй като се нуждаят от по-рядка подмяна и могат да работят при по-високи температури на околната среда. Долната страна на този тип батерии е, че те могат да бъдат много скъпи в сравнение с другите две опции. Те обикновено струват около 40% повече за производство, отколкото кадмиевите клетки от никел.


Comments are closed.